Gatiti sanatos cu vasul din fonta pura tip “Cocotte” de la OTI!
Puteti prepara feluri de mancare sanatoase datorita fontei pure, un material antiaderent ce nu contine compusi chimici.
Caldura este distribuita uniform, astfel mancarea devine foarte gustoasa si savuroasa.
Vasul de fonta pura “Cocotte” de la OTI poate fi folosit atat pe aragaz, cat si in cuptor.
Capacitate: 1.5 L
Diametru: 18 cm
Inaltime: 9 cm
Instructiuni de intretinere si folosire a vaselor din fonta pura
Pregatirea vasului din fonta pura: asezonarea
Inainte de prima utilizare, spalati vasul in apa fierbinte cu detergent de vase, clatiti-l si uscati-l. Ungeti vasul, pe toate partile (interior, exterior, manere), cu un strat de ulei vegetal si introduceti-l in cuptor cu fata in jos, pe o tava (de preferat cu folie din aluminiu pentru a aduna grasimea ce se va scurge), la cea mai inalta temperatura, timp de o ora. Opriti apoi cuptorul si lasati vasul sa se raceasca, in interior. Se va forma un strat protector care va impiedica ruginirea vasului si lipirea mancarii. O astfel de pregatire (asezonare) trebuie repetata periodic, mai exact cand vasul isi pierde antiaderenta.
Curatarea vasului din fonta
Recomandam sa curatati vasul cu sare si apa fierbinte, folosind partea aspra a unui burete sau o jumatate de lamaie, aceasta fiind degresanta. Fonta fiind un material poros, evitati sa curatati vasul cu substante chimice sau detergenti care ar putea fi absorbiti de catre vas.
Intretinerea si depozitarea vasului din fonta
Recomandam ungerea vasului cu ulei vegetal inainte de fiecare depozitare. Daca vasul are capac, nu il depozitati inchis, pentru a se putea ventila.
Indepartarea ruginii (perfect normala la un vas din fonta pura)
Incalziti vasul si frecati folosind partea aspra a unui burete. Daca rugina persista, scufundati vasul intr-o solutie (50% apa, 50% otet) si apoi curatati din nou.
Puteti incerca curatarea vasului ruginit si cu un cartof. Taiati un cartof in doua, apoi frecati cu partea taiata a cartofului.
Dupa indepartarea ruginii se impune un nou proces de asezonare.